Harzen maj 2006 (Altenau)

                             

Udsigt udover Altenau. Byen ligger nede i hullet.

I forbindelse med sæsonafslutningen i 2005 dukkede spørgsmålet op: hvor skal cykelturen gå hen i 2006. Der var fra starten enighed om, at det skulle være en relativ kort tur set i lyset af, at HFS cykelmotion har 10 års jubilæum i 2007. Her er planen et lidt større arrangement. Da turen til Harzen i maj 2004 havde været en stor succes med mange cykelmæssige udfordringer, var valget ikke svært, vi skulle til Harzen igen. På et møde i januar blev turen fastlagt til den 24. – 28. maj, stedet blev igen Altenau, denne gang dog i ferielejlighederne ”Vier Jahreszeiten” (i 2004 var det i Ferienpark Glockenberg kun nogle få hundrede meter derfra).

10 af klubbens 13 – 14 ryttere havde mulighed for at deltage på turen: Per Madsen, Lars Kjeldgaard, Alex Pedersen, Niels Thomsen, Brian Hedevang, Jørn Jensen, Søren Kyed, Jørn Christoffersen, Jesper Bach og Hans Kleberg.    

Onsdag den 24. maj 2006
Mødetidspunktet var fastsat til kl. 9 (oprindelig dog kl. 11), således at vi kunne nå nogle kilometer allerede om onsdagen. Bilerne blev pakket og kl.9.20 var der afgang fra Horsens.

En halv time senere, kort før Vejle, var turen dog ved at få en katastrofal start. Der lød pludselig et ordentligt brag, da en af cyklerne på taget blev revet løs og landede på motorvejen. Til alt held landede den midt på vejen og uden at ramme andre trafikanter. Alle var selvfølgelig dybt chokerede. Cyklen havde stort set ikke taget skade, og efter at monteringen af de øvrige cykler var blevet efterset, fortsatte turen mod Altenau, hvor vi ankom kl. 16.15. Vi fordelte os i de 3 lejligheder: ”De gamle” (over 50), dem i midten (40 – 50) og ”de unge” (under 40). Vejret var ganske udmærket, 11 grader men tørt, så alle var ivrige efter at komme på cyklerne. Fra sidst kunne vi huske at ruten mod Torphaus indeholdt en pæn stigning, så 8 ryttere (Per og Niels brugte dog tiden på at handle ind til næste dag) startede opturen mod Torphaus. 

Udsigt til Torphaus fra lejlighed. 
 

Da vi kom tilbage til Altenau, gentog vi turen, denne gang alle 10. Generelt var nedkørslen fra Torphaus en kold fornøjelse, men det blev forstærket af, at det lige pludselig begyndte at regne/hagle. Det blev til i alt 27 km, men med 760 højdemeter. De sidste 2,4 km inden toppen var med en stigning på 9%.

Efter et bad og én øl (Søren var ikke tilfreds med at få serveret en alkoholfri) sagde Per, skal vi tage ud at spise kl. 19.00. Alle syntes naturligvis at det var en god idé at spise ude, bortset fra at klokken allerede var 19.25 (Per’s ur var 18.20). Vi indtog et ganske udmærket måltid  på Hotel Parkhaus i midten af Altenau (der spiste vi også om lørdagen i 2004). Forretten var  suppe, nogle fik en fiskeret andre en zigeunerschnitzel til hovedret efterfulgt af en lille dessert.

Dag 1: Kort over ruten + graf med højdeangivelser

Onsdagens rute 2 gange op ad Torphaus med tilhørende højdekurve - Ca. 27 km og  760 højdemeter
Se kort/satelit over Altenau



Torsdag den 25. maj 2006 (Kr. Himmelfartsdag)
Dagen startede med morgenmad hos ”de gamle” kl. 8.15. Med borde og stole mv. fra de 2 andre lejligheder var der fælles morgenbord. Niels havde hentet brød hos bageren, der lå lige ovre på den anden side. Det store diskussionsemne var selvfølgelig vejret. Det så ikke for godt ud fra morgenstund, så Tekst-TV blev studeret nøje og Alex ringede hjem for at få mere detaljerede oplysninger om vejret i vores område. Der var herefter enighed om, at spise tidlig frokost, således at vi kunne komme af sted omkring ved 12-tiden. Under morgenmaden kunne Jørn C. og Jesper berette om, at Kleberg havde haft en mareridt omkring kl. 02.30, han havde skældt ud. Kleberg forklarede mareridtet med en (ond) drøm om at Per, også kaldet formanden, var kørt fra ham op ad bakken mod Torphaus dagen før. Som bjergkonge i Harzen 2004 var mareridtet forståeligt nok.          

Inden vi spiste brugte vi en halv time på at drøfte vi kort turen i 2007. Det blev princip-besluttet, at turen skal ligge i uge 37 (10. – 16. september) eller uge 38 (17. – 23. september). Umiddelbart er Mallorca det foretrukne sted, og det største problem synes at være at få vores egne cykler med. Per vil prøve at tale med Henrik Wieland, Sport Concept International, Fugholm 17, tlf. 70 20 09 70. Endvidere vil Alex kontakte Ole Thisted, der er chauffør for Aktiv Cykel Rejser.

Kl. 12.15 var der afgang. Der regnede fortsat lidt, men vi skulle af sted. Som en kendt rytter engang sagde: der er kun en ting, der er værre end at cykle i regnvejr, det er at sidde inde og ærgre sig over, at det regner. Da vi var ved at gøre os klar fandt Per ud af, hvorfor den ene cykelsko havde klemt lidt dagen før, der lå en oplukker i skoen!! Turen gik mod Sonnenberg, der indeholder en pæn stigning over 3 km. Herefter fortsatte vi til St. Andreasberg, og vi skulle naturligvis (igen) prøve at køre op ad den gade, der stiger 18% på det sidste stykke. Der er i øvrigt et vejskilt, hvoraf stigningsprocenten fremgår. Niels havde lidt problemer med at køre op, og det var en opkørsel, der gik fra side til side. Vi gassede Niels lidt, men det viste sig, at han havde taget stigningen på den store klinge!! Herefter blev truppen delt i to, Per, Jørn J., Søren og Niels kørte til Braunlage og derfra hjem, i alt 51 km. De 6 øvrige kørte ned mod Bad Lauterberg for at prøve en 5 – 6 km opkørsel tilbage mod St. Andreasberg. Derfra fik turen hjem via Sonnenberg, i alt 60 km, og klokken var blevet 15.30. Vejret blev bedre og bedre, og det meste foregik i tørvejr. Resten af eftermiddagen blev tilbragt i den lokale svømmehal/brugt til afslapning. 

Dag 2: Kort over ruten + graf med højdeangivelser




Billede taget ved nede ved søen. Se kortet til venstre
Torsdagens tur foregik i samlet flok til St Andreasberg, hvor vi delte os i 2 grupper. Det røde hold kørte til Braunlage og det blå hold tog en tur ned om søen ved Bad Lautenberg
Se kot/satelit over St. Andreasberg


Kl. 18.45. kørte vi til Goslar for at spise. Birger, der desværre ikke kunne deltage på turen, havde anbefalet et godt spisested (han havde været i Goslar ugen forinden med familien), men der var desværre optaget. Aftensmaden (suppe og steak) blev i stedet indtaget på ”Die Butterhanne”. Betjeningen var ikke noget at prale af, så vi afbestilte blandt andet 2 flasker rødvin. Mens vi ventede på maden var der en afstemning om, hvor enkeltstarten skulle køres: der var 4 muligheder: Torphaus, Goslar (samme rute som i 2004), Sonnnenberg og Brocken. Torphaus og Goslar fik hver 4 stemmer, så formandens stemme afgjorde, at det blev Torphaus. Vi var tilbage i Altenau kl. 22.15, et lille flertal besøgte det lokale værtshus, resten tog hjem.       

Fredag den 26. maj 2006
Perfekt cykelvejr, solen skinnede fra en skyfri himmel. Dagens program var, at vi skulle mødes med Agerskov Cykelklub i Sonnenberg kl. 10.30 (Alex havde talt med Bent, der er formand). Derefter havde gutterne fra Agerskov planlagt en enkeltstart over ca. 5 km. og en tur op til Brocken. Om aftenen skulle vi køre til Braunlage for at spise med holdet fra Agerskov. 

Umiddelbart inden afgang opdagede Lars, at slangen stak lidt ud af Klebergs bagdæk. Lars, og Jørn C. skiftede lynhurtigt bagdækket, idet Kleberg – mildt sagt -  ikke er den store mekaniker. Episoden førte formentlig til øgenavnet ”smeden/cykelsmeden”. Fra Sonnenberg kørte vi tilbage til Braunlage, og efter en lille opvarmning (Bent fra Agerskov skulle have tid til at køre i bil op til Wurmberg, idet han var tidtager), var vi klar til at køre enkeltstart. En kommunikationsbrist mellem Jørn J. og Alex betød desværre, at Jørn J. ikke deltog, han kørte dog en anden opkørsel. Ruten op til Wurmberg var 4,9 km, den gennemsnitlige stigningsprocent var ca. 7,5. Det første stykke var forholdsvis fladt (og ujævnt), men på den sidste lille kilometer var stigningsprocenten over 10. Rytterne blev sendt af sted med 1 minuts mellemrum, og konkurrencen blev klart vundet af Bjarke fra Agerskov (har kørt i A-klassen) i tiden 16,14. Lars blev nr. 2 i 18.30 og Orla fra Agerskov (licensrytter) nr. 3 i 19,02. Herefter var det Hans (19,53), Jørn C. delte femtepladsen med tiden 20,15, Jesper i 22,14, Alex i 22,41 og Nicolai fra Agerskov i 22,45. Hvor blev Per af?  Formanden, der er et stærk konkurrencemenneske, lagde også godt ud, efter ca. 2 km. kunne han se Alex, men hvad sker: kæden springer. Per har formentlig sagt en hel masse hurtigt efter hinanden, for han smed kæden ”ad helvede til”. Alle rystede på hovedet over at formanden bare havde smidt kæden væk, den kunne jo sættes sammen igen. Umiddelbart havde Per svært ved at se det tåbelige heri, men senere på dagen var Per enig, det var ikke særlig smart. Per forsøgte i øvrigt at finde kæden, men uden held. Alex beroligede Per med at han havde en kæde med. Uden kæde var det også lidt vanskeligt at tage turen op til Brocken, så det endte med at en af pigerne fra Agerskov kørte Per hjem til Altenau.

Efter en frokost i Braunlage skulle vi nu køre op til Brocken. I 2004 havde vi fået fortalt, at asfalten var meget dårlig, men en af vore rytter – ingen nævnt, ingen glemt - havde ladet sig fortælle, at der var kommet ny asfalt i mellemtiden. Men vorherrebevares. Magen til dårligt underlag skal man lede længe efter, masser af huller og buler på vejen, man skulle hele tiden se sig for. Undertegnede talte en del med mig selv om asfaltens beskaffenhed, både på vejen op og ned. Gad vide om vejen tilstand har nogen sammenhæng med byen Elend (Elendig)! Fra HFS Cykelmotion nåede Lars først op, efterfulgt af Jørn C., Jesper, Hans, Alex, Søren og Niels. Der var en flot udsigt fra toppen, men der var meget koldt, idet det blæste en del. Efter det obligatoriske ”holdbillede” gik turen ned ad igen. Hvis opturen havde været lidt af et mareridt, var nedkørslen det endnu mere, hvor det også begyndte at regne. Vejen var i øvrigt præget af mange gående turister og hestevogne, så det gjaldt om at se sig for.     

På hjemturen gjorde vi holdt ved et supermarked kort før Elend. Regnen tog i øvrigt til, men det blev dårligt registreret og vi var hjemme omkring kl. 17. Herefter var der lidt hyggesnak, hvor Alex måtte fortælle Per, at han alligevel ikke havde fået den kæde med. Per brummede noget, så Alex turde kun lade sandheden ligge mere end i et par minutter: han havde en kæde med.

Dag 3: Kort over ruten + graf med højdeangivelser

Ruten til Wurmberg og Brocken på 102,4 km
Se kort/satelit over Brocken(Elend)
Graf fra Altenau til Sonnenberg
Opstigningen til Brocken Graf over enkeltstarten på Wurmberg

Kl. 19.05 ankom vi til Braunlage. Vi kørte via Torphaus, idet den nøjagtige længde af næste dags enkeltstart skulle fastlægges. Formanden for Agerskov Cykelklub (Bent) bød os velkommen til en hyggelig aften. Der var ca. 30 deltagere fra Agerskov, inkl. koner og kærester. Menuen bestod af suppe, svinekød og is. I løbet af aftenen var der underholdning med Bent og en af de kvindelige deltagere i spidsen. Endvidere var der overrækkelse af medaljer til de tre første på Hold 1 og 2 fra Agerskov samt de tre første fra Horsens. I løbet af aftenen blev dagens konkurrence drøftet, ligesom planerne for 2007 blev vendt. Agerskov tager til Toscana i uge 20 (12./13. maj – 19./20. maj 2007). Aftenen var også krydret med musikalske indslag. Kl. 22.40 takkede Per deltagerne fra Agerskov for en rigtig hyggelig aften.    

Lørdag den 27. maj 2006
Morgenmad som sædvanlig kl. 8.15. Vejret var fint, så vi blev enige om at køre enkeltstart kl. 10.30. Forinden skulle der udfyldes tipskuponer. Ruten fra Altenau mod Torphaus var 7,3 km. med mål ca. 1,3 km efter toppen. De ca. fire første kilometer var kendetegnet ved en svag stigning, derefter gik det opad i 2 kilometer, og de sidste 1,3 km var en kombination af fladt terræn og en nedkørsel. Lars blev som ventet en suveræn vinder i 21,10, Jørn C. nr. 2 i 22,10, Kleberg nr. 3 i 22,17. Derefter Jesper (23,17), Alex (23,53), Brian (25,22), Per (26,14), Søren (28,02), Niels (29,15) og Jørn J. (31,10). Som det fremgår var det kun tæt opløb om andenpladsen. Da de sidste 1,3 km. var fladt/nedkørsel var Kleberg tvunget til at skaffe sig et (pænt) forspring inden toppen. På den sidste kilometer inden toppen forsøgte han flere gange at sætte Jørn C. af, men et minimalt forspring på toppen blev hurtigt lukket.

Andenpladsen til Jørn C. var dog ingen overraskelse, idet 9 ud af 10 havde tippet Jørn C. som toer (Lars havde Kleberg som nr. 2).  

Dag 4: Kort over ruten + graf med højdeangivelser

Ruten til Clausthal-Lautenberg
Se kort/satelit over Clausthal-Zellerfeld.
Hvis man zoomer ind på Lautenthal på satellite, kan man se hårnåle svingene op til Hanenklee
Graf over turen til Clausthal incl. enkeltstart turen op til Torfhaus
På vej til Clausthal nede langs søen Graf over turen til Lautenberg-Hanenklee

Herefter kørte vi tilbage til lejlighederne for at skifte tøj. Turen gik herefter til Clausthaler Zellerfeld, hvor vi spiste en pizza. Herfra kørte fire mand direkte hjem, mens andre kørte ned mod Goslar. Det var perfekt cykelvejr, i Goslar var der sågar 19 grader. Eftermiddagen blev generelt brugt til afslapning, nogle tog en tur i svømmehallen.

Der var enighed om at spise i Altenau den sidste aften. Da det regnede, valgte vi det nærmeste sted, nemlig restauranten ved ishockeyhallen (der spiste vi om onsdagen i 2004). Vi bestilte suppe og en steak, 2 fl. hvidvin og 3 fl. rødvin. Især rødvinen skulle vise sig at give anledning til megen morskab/”ballade”. Niels og Jesper fandt rødvinen aldeles afskyelig, men formanden godkendte rødvinen. Da rødvinen var så dårlig, sponserede Niels en ekstra flaske (hvis de vil drikke det ”rævepis”, skal de også have lov til det) og senere sponserede Jesper også en ekstra flaske. Stemningen ved bordet steg til uanede højder, og i takt hermed roste formanden mere og mere den ”fortræffelige” rødvin. For god ordens skyld stod der følgende på etiketten: BAUER, Pfalz, Portugiser, Rotwein 2004. Det fik Per til at kalde Niels og Jesper for ”vinsnobberne”. Betjeningen på restauranten var i øvrigt fin, da Alex rakte hånden op, stod servitricen der inden han havde fået set sig om. Det kunne Alex ikke glemme. Formandens mange rosende ord om rødvinen betød i øvrigt, at værterne forærede os en flaske, hvorpå der var skrevet DK, Danke!  Kl. 22.15 tog vi over på stamværtshuset. Her var flere inde på, at de ville op at køre en tur kl. 6 næste dag.

 

Søndag den 28. maj 2006
Tre ryttere trodsede tømmermændene. Kl. 5.50 satte Lars kurs mod Torphaus, det samme gjorde Jørn C. og Alex kl. 6.00. Jørn J. nøjedes med at kigge ud af vinduet. Vejret var fint

kl. 6, men kl. 6.20 satte et kraftigt regnvejr ind, så det var nogle gennemblødte ryttere, der vendte hjem kl. 7.   

Dag 5: Kort over ruten + graf med højdeangivelser

Søndagens tur op til Torfhaus kl 06:00 Graf over turen til Torfhaus

Efter morgenmaden smurte vi os en madpakke til hjemturen. Vi fik hurtigt pakket, sat cyklerne på bilerne, og kl. 9.20 var vi klar efter nogle herlige cykeldage. Vores madpakker indtog vi på en rasteplads ca. 50 km syd for Hamburg, og efter en kort ophold omkring Aabenraa var vi hjemme kl. 15 (regnvejr). Syd for Hannover så vi i indersporet tre Fiat 500 alle med en slags camplet spændt efter sig. Det så noget komisk ud.   

Det var en perfekt cykeltur. Godt humør hele vejen rundt, super gode lejligheder (lejlighederne i ferielejlighederne Glockenberg i 2004 var udmærkede, men kunne ikke måle sig med ”Vier Jahreszeiten”), ingen punkteringer og vejret var glimrende bortset fra et par enkelte byger. Temperaturmæssigt var det også noget varmere end i 2004. Vi havde stort set ikke glemt noget, men til næste gang skal vi måske tænke lidt mere på olie og energidrik/pulver. 

Hans Kleberg

                      

    

Lidt statistik fra turen

24 maj: 27 km og 760 højdemeter.  28 højdemeter pr. km.
25 maj: 58,5 km og 1100 højdemeter. 18 højdemeter pr. km.
26 maj: 102,4 km og 2100 højdemeter. 20,5 højdemeter pr. km.
27 maj: 86,9 km og 1345 højdemeter. 15,5 højdemeter pr. km.
28 maj: 19,3 km og 445 højdemeter. 23 højdemeter pr. km.

I alt: 294,1 km og 5750 højdemeter.  19,5 højdemeter pr. km.

Til sammenligning kører man ca. 10 højdemeter pr. km i Rundt om Horsens.
 

Redigeret 11 april 2007